Προκήρυξη 11ο OPEN MTB Race «Σκαπτή Ύλη»

Ο Σύλλογος Παλαιάς Καβάλας διοργανώνει, τον 11ο αγώνα ορεινής ποδηλασίας με την ονομασία OPEN MTB Race – Σκαπτή Ύλη 22 χλμ , στο πλαίσιο του 13ου Wood Water Wild Festival. Η ονομασία «Σκαπτή Ύλη» προέρχεται από την περιοχή όπου λαμβάνει χώρα ο αγώνας και η οποία σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές αλλά και τις σύγχρονες γεωλογικές μελέτες είναι ο χώρος όπου στην αρχαιότητα βρίσκονταν το φημισμένο σύμπλεγμα μεταλλείων χρυσού με αυτό το όνομα.

ΆΡΘΡΟ 1:

Ημερομηνία ώρα και τόπος διεξαγωγής:

Ημερομηνία: Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρα Εκκίνησης: 9:30
Αφετηρία: Πλατεία Παλιάς Καβάλας
Τερματισμός: Πλατεία Παλιάς Καβάλας

ΆΡΘΡΟ 2:

Κατηγορίες αγώνα:

Ο αγώνας θα έχει τις παρακάτω κατηγορίες.

 1. Έφηβοι Α1: γεννημένοι 2006-2009
 2. Άντρες Α2: 18+
 3. Άντρες  Α3  30+
 4. Άντρες  Α4: 40+
 5. Άντρες Α5: 50+
 6. Γυναίκες

*Οι αγωνιζόμενοι στην κατηγορία Εφήβων συμμετέχουν με υπογραφή γονέα

*Για να συμπληρωθεί κατηγορία θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 6 αθλητές  εκτός των κατηγοριών εφήβων και γυναικών. Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των 6 αθλητών σε κάποια από τις κατηγορίες θα συγχωνευτούν οι κατηγορίες με απόφαση της αγωνoδίκου επιτροπής που θα ανακοινωθεί πριν την εκκίνηση του αγώνα.

ΆΡΘΡΟ 3:

Συμμετέχοντες:

Το όριο για τους συμμετέχοντες στο φετινό αγώνα ορίζεται στους 100 (εκατό) αθλητές. Οι μετέχοντες στον αγώνα (αθλητές – συνοδοί) αποδέχονται τον παρόντα κανονισμό και είναι υποχρεωμένοι να τον τηρήσουν. Όλοι οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος με δική τους ευθύνη και οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν έχουν καμία υποχρέωση αποζημίωσης για τυχόν ατύχημα, απώλεια, φθορά ή καταστροφή αγωνιστικού υλικού, ρούχων, ποδηλάτων κλπ.
Οι διοργανωτές και η Επιτροπή του Αγώνα δεν ευθύνονται για, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους και τους κανόνες που υπάρχουν στο αστικό και ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’ αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αγωνιζόμενο/η να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση στην Γραμματεία του αγώνα. Οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι/ες είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή Αγώνα αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος.

ΆΡΘΡΟ 4:

Περιγραφή διαδρομής:

Ο αγώνας έχει αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του χωριού της Παλιάς Καβάλας. Η Παλιά Καβάλα απέχει 17 περίπου χιλιόμετρα (και 15 λεπτά οδικώς) από την πόλη της Καβάλας. Η διαδρομή είναι στον βορεινό ορεινό όγκο της Παλιάς Καβάλας και παρουσιάζει μια ποικιλία από χωματόδρομο, τεχνικά μονοπάτια και δασικό δρόμο. Η συνολική απόσταση για τους άνδρες και γυναίκες ανέρχεται στα 22km ενώ για τους εφήβους είναι 11km.

Ο αγώνας έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού της Παλαιάς Καβάλας και μετά από ένα μικρό ασφάλτινο κομμάτι 150m εντός του οικισμού, στρίβει δεξιά με κατεύθυνση προς βορρά. Από εκεί ξεκινά ανάβαση σε χωματόδρομο με μεγάλη ανωφέρεια και κλήση που αυξάνεται προοδευτικά έως 16% σε δύο σημεία. Στο 3ο χλμ υπάρχει κροκάλα σε ένα μικρό τμήμα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Η ανηφορική πορεία τελειώνει στο 5ο χλμ και στη θέση «τρύπες» (υπάρχουν αρχαία ορυχεία της Σκαπτής Ύλης και μοναδική θέα προς το Παγγαίο και Θάσο). Εκεί υπάρχει ο πρώτος σταθμός ελέγχου & υδροδοσίας. Στη συνέχεια στρίβει δεξιά για να ακολουθήσει ένα ευχάριστο τεχνικό και  κατηφορικό μονοπάτι, το οποίο μας οδηγεί σε  μια πανέμορφη και κατάφυτη περιοχή, με ιδιαίτερα τεχνικά κομμάτια, για να φτάσουμε  σε ένα δασικό δρόμο, τον οποίο και ακολουθούμε στα δεξιά και συνεχίζουμε διασχίζοντας ένα κατάφυτο δάσος από Δρυς (συναντούμε ένα πολύ ανηφορικό κομμάτι 150μ) για να φτάσουμε στο ύψωμα «Μεσιλίκι» στο 8ο χλμ.   Μετά από ένα τεχνικό μονοπάτι μέσα στο δάσος αρχίζει η κατάβαση με κατεύθυνση προς το χωριό της Παλιάς Καβάλας. Κατά την διάρκεια της κατάβασης των κατηφορικών μονοπατιών, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της απότομης κλήσης τους και του πετρώδους εδάφους σε ορισμένα σημεία. Στη συνέχεια στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε μια μικρή διαδρομή εντός του οικισμού, που μας οδηγεί στην πλατεία στο 11ο χλμ, κλείνοντας έτσι την πρώτη στροφή. Εκεί υπάρχει ο δεύτερος σταθμός ελέγχου και υδροδοσίας, όπου ξεκινά η δεύτερη στροφή μόνο για τις κατηγορίες  ανδρών και γυναικών που θα αγωνισθούν δύο στροφές δηλαδή 22 χλμ.

Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής

 • Η συνολική απόσταση του αγώνα είναι 22km για άνδρες/γυναίκες και 11 km για τους εφήβους.
 • Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί με 2 στροφές για τις κατηγορίες των ανδρών και γυναικών, ενώ οι έφηβοι θα κάνουν 1 στροφή.
 • Υψομετρική ανάβαση κάθε κύκλου: 417 μ.
 • Ελάχιστο υψόμετρο: 376 μ.
 • Μέγιστο υψόμετρο: 704 μ.
 • Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής χαρακτηρίζεται ¨ αρκετά δύσκολος¨
 • Ο αθλητής – αθλήτρια οποιασδήποτε κατηγορίας που θα ολοκληρώνει την πρώτη στροφή σε χρόνο μεγαλύτερο των 80 λεπτών είναι υποχρεωμένος να σταματήσει τον αγώνα αλλά θα πάρει κατάταξη με μία ή δύο λιγότερες στροφές ανάλογα με την κατηγορία που αγωνίζεται.
 • Στις κατηγορία των ανδρών και γυναικών μετά τον τερματισμό του πρώτου αθλητή/αθλήτριας, τερματίζουν όλοι οι αθλητές/αθλήτριες σε όποια στροφή και να βρίσκονται και παίρνουν κατάταξη.

 

ΆΡΘΡΟ 5:

Αίτηση συμμετοχής και λοιπές πληροφορίες:

Η αίτηση συμμετοχής θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.woodwaterwild.gr από τη στιγμή της δημοσιοποίησης της παρούσας προκήρυξης ως  και τη Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023. Επισημαίνουμε ότι η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής δεν είναι δεσμευτική για την διοργάνωση, παρά μόνο αν ο αθλητής καταθέσει το αντίτιμο των 15 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου GR 5901710610006061138201822 Τράπεζα Πειραιώς, τη Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, με αιτιολογία “το ονοματεπώνυμο σας παράδειγμα: απόστολος Αποστόλου”. Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.30′ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

 • Η διοργάνωση έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν αποδυτήρια με τουαλέτες για τους άντρες και τις γυναίκες
 • Η απονομή αναμνηστικών επάθλων και μεταλλίων στους νικητές καθώς και η επίδοση σακούλας αναμνηστικού περιεχομένου θα γίνει μετά τον τερματισμό.
 • Τα αποτελέσματα του αγώνα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης woodwaterwild.gr.
 • Για τυχόν απορίες, διευκρινήσεις και πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με την ηλεκτρονική διεύθυνση paliakavala2001@gmail.com και στο τηλέφωνο +30 6949325662 (Απόστολος Τζώνος)
 • Κανονισμοί του αγώνα, χάρτες και λεπτομέρειες της διαδρομής καθώς και δηλώσεις συμμετοχής στο woodwaterwild.gr

ΆΡΘΡΟ 6: E-Bikes

Tα e-bikes πρέπει να φέρουν:

 • ηλεκτρικό σύστημα υποβοήθησης Pedelec,
 • κινητήρα έως 250W,
 • κόφτη ταχύτητας στα 25 km/h
 • και φυσικά να μην φέρουν χειρόγκαζο,

όπως ακριβώς θεσπίζουν οι Ευρωπαϊκοί νόμοι περί ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Σε αντίθετη περίπτωση η συμμετοχή θα θεωρείται άκυρη.

Όλοι οι χρόνοι των E-Bikes θα τοποθετηθούν στη ίδια λίστα και δε θα εντάσσονται στη βαθμολογία της γενικής κατάταξης.

Επίσης ότι ισχύει γιά το ΜΤΒ από κανόνες ισχύει και για τα e- bikes.

Η έναρξη του αγώνα για τα e- bikes  θα γίνει στις 9:15 π.μ και το ΜΤΒ στης 9:30 πμ κανονικά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top