Περιβαλλοντικό μονοπάτι Παλαιάς Καβάλας

Αξίζει το κόπο να γνωρίσει κανείς από κοντά, το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Βρίσκεται κατά μήκος του ρέματος του χωριού και καλύπτει μια διαδρομή 3 χιλ. περίπου, κάτω ακριβώς από τον δρόμο που οδηγεί στη Παλιά Καβάλα.

Υπάρχουν δύο σημεία απ’ όπου μπορούμε να προσεγγίσουμε το μονοπάτι. Το πρώτο βρίσκεται στο χωριό και συγκεκριμένα μπροστά στη ταβέρνα “Ζαφείρης”. Εκεί υπάρχει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στην αφετηρία του μονοπατιού. Το δεύτερο σημείο πρόσβασης βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση του Ζυγού. Έχοντας κατεύθυνση προς την Παλιά Καβάλα, συναντάμε στα 300 μέτρα δεξιά, ένα χωματόδρομο που οδηγεί σε ένα παλιό λατομείο. Αν ανηφορίσουμε λίγο, αφήνοντας πίσω το λατομείο θα συναντήσουμε το μονοπάτι.

Πρόκειται για μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπου ο διαβάτης θα ανακαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές της φύσης, θα απολαύσει την φυσική σκιά των αιωνόβιων πλατανιών, θα δροσιστεί από τα κρυστάλλινα νερά των πηγών και θα μαγευτεί από την άγρια ομορφιά ενός πλατανιού, μοναδικού για την περιοχή. Θα θαυμάσει την ιδιαίτερη χλωρίδα, θα δει κληματσίδες να αιωρούνται και κισσούς να φιδοσέρνονται επάνω στους κορμούς των πλατανιών, δίνοντας του την εντύπωση ότι βρίσκεται μέσα σε μια μικρή ζούγκλα. Το άγριο αυτό τοπίο σε συνδυασμό με την αίσθηση που δημιουργεί ο ήχος από τον παφλασμό των ακούραστων νερών, συνθέτουν μια εμπειρία μοναδική.

Ο περιπατητής θα συναντήσει ακόμη ένα νερόμυλο τον οποίο μπορεί να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο άλεσης. Θα δει επίσης τα ερείπια παλαιότερων μύλων που στέκουν καλά κρυμμένα στη πυκνή βλάστηση, καθώς και μια νεροτριβή -ή αλλιώς “ντουλάπι” όπως το λέγανε οι ντόπιοι- όπου πλένανε τις κάπες και τα χαλιά τους. Θα αντικρίσει ακόμη μικρές σπηλιές και απόκρημνα βράχια, που δεσπόζουν επιβλητικά κατά μήκος του μονοπατιού.

Αυτό όμως που θέλγει τον επισκέπτη, είναι ο μοναδικός καταρράκτης. Δεν χρειάζεται να τον ψάξει, καθώς τον προδίδει το κελάρυσμα του νερού που αντηχεί από μακριά. Ο διαβάτης θα συναντήσει μπροστά του ένα απαράμιλλο δημιούργημα της φύσης που προξενεί θαυμασμό. Ο καταρράκτης που πέφτει από ένα ύψος δέκα πέντε μέτρων περίπου, χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Τα ορμητικά νερά του, έχουν λαξεύσει το βράχο και δημιουργούν έτσι δυο εντυπωσιακές βάθρες με κρυστάλλινα νερά.

Είναι βέβαιο ότι ο επισκέπτης θα μείνει ενθουσιασμένος από το περιπατητικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας και γοητευμένος από το μαγικό τοπίο που θα αποκαλυφθεί μπροστά του.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.visitkavala.gr/sightseeing/perivallontiko-monopati-palias-kavalas/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top