Περιπατητικό μονοπάτι «ο δρόμος του νερού»

Η Παλιά Καβάλα ήταν πάντοτε γνωστή για τα πολλά νερά της. Ένας τόπος ευλογημένος, πλούσιος σε πηγές με γάργαρα και δροσερά νερά.

Πέντε περίπου χιλιόμετρα νότια του χωριού, βρίσκεται η περιοχή ‘’Σούμπασι’’ ή ‘’Μάνα του νερού’’, μια τοποθεσία που έχει άφθονες από αυτές. Όταν ο Ιμπραήμ Πασάς ανέλαβε την υδροδότηση της Καβάλας (1523-1536), η περιοχή αυτή της Παλιάς Καβάλας φάνταζε ιδανική, καθώς είχε όλες της προϋποθέσεις. Ήταν άλλωστε μια δοκιμασμένη λύση από τους Βυζαντινούς χρόνους, απείχε λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καβάλα, ήταν πλούσια σε πηγές και το βασικότερο, είχε μεγαλύτερο υψόμετρο από την πόλη.

Αρχικά κατασκευάστηκε μια υπόγεια δεξαμενή, όπου εκεί συγκεντρώνονταν τα νερά από τις γύρω πηγές, στη συνέχεια μέσω λιθόκτιστων αυλακιών και περίτεχνων γεφυριών, το νερό έφτανε στο υδραγωγείο της Καβάλας, τις γνωστές Καμάρες, για να υδροδοτηθεί η πόλη.

Πρόκειται για μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων περίπου, που ξεκινά από την Παλιά Καβάλα και καταλήγει στη περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος της Καβάλας, είναι δε γνωστή και ως “δρόμος του νερού”. Ο επισκέπτης μπορεί να τη συνδυάσει περπατώντας και το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, καθώς οι δυο διαδρομές συνδέονται. Συγκεκριμένα, στο σημείο που τερματίζει το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας – κάτω από το χωριό – , υπάρχει ένας χωματόδρομος 100μ. περίπου που οδηγεί σε ένα παλιό γεφύρι. Μετά το γεφύρι ακολουθεί ένα ανηφορικό μονοπάτι που καταλήγει σε μια στέρνα, στη θέση ”Καρυδιές”, ακριβώς απέναντι από το χωριό. Πάνω από τη στέρνα υπάρχει ένα μονοπάτι με κλήση ανηφορική και κατεύθυνση προς νότο. Ο περιπατητής θα το ακολουθήσει, έχοντας στα αριστερά του τον αναρριχητικό βράχο και στα δεξιά τον κάμπο των Φιλίππων. Μετά από 3 χιλ. περίπου θα φτάσει στον αυχένα, όπου θα αντικρίσει το κόλπο της Καβάλας και το νησί της Θάσου. Εκεί θα συναντήσει ένα χωματόδρομο και θα κατευθυνθεί δεξιά, μετά από 2 χιλ. περίπου, θα στρίψει αριστερά σ’ ένα κατηφορικό δρόμο για να προσεγγίσει τη περιοχή “Τρία καραγάτσια” ή ”Μάνα του νερού”. Βρισκόμαστε στο 5 χιλιόμετρο, περίπου στo μέσο της διαδρομής. Εκεί θα συναντήσει ένα εγκαταλειμμένο αγρόκτημα και μια στέρνα με άφθονο νερό. Αφού δροσιστεί εκεί, θα διαβεί ένα μονοπάτι που το προδίδουν οι πλάκες από το επίγειο αγωγό ύδρευσης. Θα ακολουθήσει μια διαδρομή 2 χιλ. περίπου, μέσα σε μια χαράδρα με πυκνή βλάστηση και κατά μήκος μιας ρεματιάς, για να φτάσει στο μεγάλο γεφύρι. Στη συνέχεια, μετά από 1,5 χιλ. πορεία, θα φτάσει έως το τελευταίο γεφύρι πριν τη Καβάλα. Απομένουν άλλα 2 χιλ. πεζοπορίας, έως τον Άγιο Κωνσταντίνο. Στο δεύτερο μισό της διαδρομής ο διαβάτης, θα διαβεί καλοδουλεμένα αυλάκια, καλυμμένα με λαξεμένες πέτρες, θα περάσει πάνω από πέντε γέφυρες, επιδέξιας αρχιτεκτονικής και θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ένα θαυμαστό για την εποχή του έργο, χάρις το οποίο υδροδοτήθηκε η Καβάλα για πολλά χρόνια. Πέρα από την ιστορική και πολιτισμική αξία της διαδρομής, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η εναλλαγή παραστάσεων από την ορεινή φύση και εικόνων από τον κάμπο των Φιλίππων, το όρος Παγγαίο, το Θασιακό πέραμα και το κόλπο της Καβάλας. Η διαδρομή μπορεί να γίνει φυσικά και αντίστροφα από τον Άγιο Κωνσταντίνο Καβάλας, στο τέρμα της οδού 13ης Σεπτεμβρίου, με κατεύθυνση τη Παλαιά Καβάλα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top