Outdoor Activities

Αναρρίχηση

H αναρρίχηση είναι άθλημα στο οποίο ο αθλητής αναρριχάται, καταρριχάται ή διασχίζει (τραβερσάρει) βράχινα συμπλέγματα ή τεχνητούς αναρριχητικούς τοίχους. Είναι άθλημα φυσικά και νοητικά απαιτητικό, καθώς δοκιμάζει συχνά τη δύναμη, την αντοχή, την ευκινησία και τον νοητικό έλεγχο του αθλητή. Χάριν ασφαλείας ενδείκνυται να διεξάγεται με τη γνώση των αναρριχητικών τεχνικών και τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού. Εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας σχηματισμών των βράχων, η αναρρίχηση βράχου διαχωρίζεται σε αρκετά διαφορετικά στιλ και υποδιαιρέσεις.

Εναέριο πέρασμα – Flying fox

Το εναέριο πέρασμα είναι η κατάβαση με σχοινιά ενός υψώματος πάνω από το ποτάμι. Χρησιμοποιώντας αναρριχητικό εξοπλισμό, αιωρείται από την τροχαλία που γλιστράει πάνω σε κεκλιμένο συρματόσχοινο από την μία όχθη του ποταμού στην άλλη. Στο εναέριο πέρασμα μπορείτε να δοκιμάσετε τα όρια σας στην υψοφοβία πάντα με την επίβλεψη έμπειρων συνοδών και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Τοξοβολία

Η Τοξοβολία είναι η δεξιότητα / πρακτική της χρήσης ενός τόξου για την εκτόξευση βελών. Η Τοξοβολία είναι παράλληλα ένα ολυμπιακό άθλημα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες τόξων, τα ολυμπιακά και τα σύνθετα τόξα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν μέρος μόνο οι αθλητές που αγωνίζονται με ολυμπιακό τόξο. Ο κάθε αθλητής εντάσσεται σε μια κατηγορία ανάλογα με την ηλικία του. Η απόσταση στην οποία διαγωνίζονται οι αθλητές αλλάζει ανάλογα με το είδος του αγώνα και την κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο κάθε αθλητής. Ο στόχος στον οποίο καρφώνεται το βέλος αποτελείται από δέκα κύκλους, πέντε διαφορετικών χρωμάτων (κίτρινο, κόκκινο, μπλε, μαύρο, άσπρο) από μέσα προς τα έξω. Κάθε κύκλος αντιπροσωπεύει και ένα αριθμό βαθμών.

Θεραπευτική ιππασία

Η Θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό. Ωστόσο η θεραπευτική ιππασία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε άνθρωπο, ενήλικα ή ανήλικα και βοηθάει στην ευκινησία, στον προσανατολισμό στην αυτοπεποίθησή κλπ.

Ορεινή ποδηλασία

Η ορεινή ποδηλασία είναι το άθλημα στο οποίο ο αθλητής – αναβάτης οδηγεί ένα ποδήλατο σε εκτός δρόμου διαδρομές, συχνά πάνω σε ανώμαλο έδαφος, χωματόδρομους και μονοπάτια, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα βουνού (Mountain Bike). Τα ποδήλατα βουνού έχουν αρκετές ομοιότητες με άλλα ποδήλατα αλλά ενσωματώνουν χαρακτηριστικά που προορίζονται για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την απόδοση τους σε ανώμαλο έδαφος. Αυτό το ατομικό άθλημα απαιτεί αντοχή, σωματική δύναμη και ισορροπία, δεξιότητες χειρισμού του ποδηλάτου και ικανότητα του αναβάτη να είναι αυτοδύναμος. Επειδή οι αναβάτες ΜΤΒ απομακρύνονται συχνά από τον πολιτισμό, κυριαρχεί μια ισχυρή ηθική αυτοδυναμίας στο άθλημα. Αυτό τους προσδίδει χαρακτηριστικά όπως, αυτοδυναμία, ανεξαρτησία, θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Νυχτερινή πεζοπορία

Η νυχτερινή πεζοπορία, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη μορφή επαφής με το φυσικό περιβάλλον. Τη νύχτα, οι εξωτερικοί ήχοι ελαττώνονται και οι λίγοι ήχοι που απομένουν είναι από νυκτόβια ζώα. Επίσης, μακριά από τα φώτα της πόλης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρατηρήσει κάποιος τον έναστρο ουρανό. Η νυχτερινή πεζοπορία, προϋποθέτει όμως και κάποιο βασικό εξοπλισμό για να είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Σίγουρα ένα καλό φακό κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, έξτρα ρούχα γιατί πάντοτε υπάρχει μια αίσθηση δροσιάς με το πέσιμο του ήλιου και τέλος, πολύ καλή διάθεση ώστε να απολαύσει κάποιος το κάθε τι που θα του χαρίσει το νυχτερινό περιβάλλον.

Πεζοπορία "Ο Δρόμος του Νερού"

Η Ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα η οποία απευθύνεται σε αυτούς οι οποίοι αγαπούν το περπάτημα στην φύση, και κυρίως στο βουνό. Ο σκοπός κατά βάση είναι η σωματική άσκηση, πνευματική ευεξία και γενικότερα η ευχαρίστηση και ψυχαγωγία, μέσα από την κίνηση, την απόλαυση της φυσικής ομορφιάς και την σφαιρική βιωματική γνώση της περιοχής, στην οποία εξελίσσεται μία διαδρομή. Η ορεινή πεζοπορία συνιστά ένα είδος οργανωμένης και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, που απαιτεί συγκεκριμένη προετοιμασία, ώστε να πραγματοποιηθεί με τον πλέον αποτελεσματικό και ψυχαγωγικό τρόπο. Γι’ αυτό οι διαδρομές που προτείνονται και υλοποιούνται είναι προσεκτικά επιλεγμένες, έτσι ώστε να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Αγώνας προσανατολισμού - orienteering

Το orienteering είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους και λεπτομερείς χάρτες. Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφθεί όλα τα σημεία ελέγχου στη σωστή σειρά. Τα σημεία ελέγχου είναι σημειωμένα πάνω στο χάρτη σαν κύκλοι και είναι πάντοτε χαρακτηριστικά του εδάφους που διακρίνονται. Τα σημεία ελέγχου είναι μεγάλες τρίπλευρες σημαίες χρώματος πορτοκαλί και άσπρου. Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην εμπειρία τους. Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει κανείς, κάλλιστα μπορεί κάποιος να περπατήσει. Η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί, αλλά χωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια ο κάθε αγωνιζόμενος ξεχύνεται μέσα στο δάσος για να βρει τα σημεία ελέγχου όσο πιο γρήγορα μπορεί. Νικητής είναι αυτός ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδρομή στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Το orienteering είναι ένα ατομικό άθλημα το οποίο απαιτεί αυτοσυγκέντρωση για να διατηρηθεί κανείς πάνω στην επιλεγμένη διαδρομή.

Βιωματικά Φιλοζωικά Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά

με την Εκπαιδευτικό & Συγγραφέα Κατερίνα Παπαποστόλου!

Οι Ζω.Ε.Σ. ιδρύθηκαν το 2015 από την Εκπαιδευτικό, Ζωοθεραπεύτρια και Συγγραφέα Παπαποστόλου Κατερίνα, μετά από 17 χρόνια αγώνα μέσα και έξω από τα σχολεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της εκπόνησης βιωματικών φιλοζωικών, περιβαλλοντικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Όραμα της η ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού φιλοζωικού κατεστημένου και η  ολοκληρωτική αλλαγή των αντιλήψεων για τα ζώα μέσω της παιδείας.

Αναδρομή | Back Track

Έκθεση Φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Βρένα

Η ανθρώπινη όραση αντιλαμβάνεται τον κόσμο στα οικεία χρώματα του ορατού φάσματος. Ωστόσο, μεταξύ άλλων, είναι η άλλη-κοσμική αλλά εντελώς φυσική αντίληψη του υπέρυθρου φάσματος (IR). Σε αυτήν την εξερεύνηση της ιστορικής εργασιακής ζωής της κοιλάδας κάτω από την Παλαιά Καβάλα, το IR παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο σύλληψης του τρόπου με τον οποίο η φύση καλύπτει τα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας αποκαλύπτοντας ή επισημαίνοντας χαρακτηριστικά που χωρίς IR σχεδόν δεν θα ήταν αντιληπτά.

 

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά​

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα. Ένα μάθημα που ξεκινάει από την κουζίνα και καταλήγει στην ψυχή των παιδιών. Καλλιεργεί και τις 8 νοημοσύνες του παιδιού συν την συναισθηματική νοημοσύνη. Διδάσκεται εθελοντικά και με απεριόριστη αγάπη από την Ντιάνα.

Yoga στη φύση

Με μια μόνο πρόταση θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η yoga είναι η παρατήρηση της αναπνοής. Η σανσκριτική λέξη Yuj μεταφράζεται ως η ένωση, όπου περιφραστικά αναφέρεται στην ένωση του σώματος με το μυαλό. Η yoga, λοιπόν, μελετά το σώμα και το μυαλό μέσα από την ίδια τη λειτουργία της αναπνοής. Όταν δε η αναπνοή αυτή πραγματοποιείται στη φύση, τότε τα οφέλη είναι διπλά, καθώς η παρατήρηση του σώματος και του μυαλού συμβαίνουν στις πιο ιδανικές συνθήκες. Το καθαρό οξυγόνο, τα χρώματα της φύσης, οι ήχοι των ζώων και το δροσερό αεράκι κάνουν την εμπειρία της πρακτικής της γιόγκα στο δάσος καλύτερη και πιο αναζωογονητική. Η γιόγκα αποτελεί την ιδανική μορφή γυμναστικής για να τεντώσετε τους μύες σας. Το stretching προσφέρει σημαντικά οφέλη όταν εκτελείται σωστά. Μας ανακουφίζει από την ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, μας δημιουργεί ένα αίσθημα αποσυμφόρησης από το στρες, χαλαρώνει τους μύες μας και μειώνει τους πόνους που οφείλονται σε πιασίματα, έντονη σωματική δραστηριότητα, άσκηση ή υπερβολική καταπόνηση.

Παιδικό Δημιουργικό εργαστήριο με μέταλο και ξύλο

Δημιουργικά Εργαστήρια για Παιδιά "Παίξτο στα δάκτυλα"

Wood water wild festival και το εργαστήρι μας θα είναι εκεί!! Με τα δημιουργικά μας εργαστήρια για παιδιά όλη την Κυριακή! Δηλώστε συμμετοχή και ελάτε να φτιάξουμε ενα χειροποίητο κόσμημα με ιδιαίτερα υλικά και τεχνικές!!

διοργάνωση: «Καλίνα Μπιτζιάνα»
την:  Κυριακή 18 Ιουνίου, ώρες: 11.00 -11.45 | 12.00-12.45 | 13.00  – 13.45 | 14.00  – 14.45.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής τηλ: 6972939450

Νερό, Ξύλο και Δημιουργία

Tο ΚΔΑΠ Δημιουργία κάνει την εμφάνιση του στο Wood Water Wild festival 2023, για να σας δώσει μια μικρή γεύση δημιουργικής απασχόλησης και παιδικής διασκέδασης! Η δράση μας στο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει: κατασκευή με θέμα την παιχνιδιάρα κατσικούλα του φεστιβάλ, οπτικοκινητικά διασκεδαστικά παιχνίδια επάνω σε τραπέζι, Παιχνίδια συντονισμού, πολλή διασκέδαση, ένταση και χαρά!

στο πλαίσιο του έργου BSB 757 Crea Centers, της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Black Sea Basin 2014-2020

CREA CENTERS KAVALA PROJECT
ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το έργο CREA CENTERS στοχεύει στη δημιουργία και ανάπτυξη δομών και δικτύων για σχεδιαστές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών (CCIs) στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, παρέχοντας ένα ελεύθερο περιβάλλον εργασίας και δημιουργίας, διευκολύνοντας τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, την ανάπτυξη συνεργασίας με τους δυνητικούς επενδυτές και πελάτες αλλά και την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών σε παγκόσμια δίκτυα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα του έργου: https://creacenters.eu/

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top