• Wwwbanner3

Δράσεις - Εργαστήρια

Παραμυθάδες

Αφήγηση Παραμυθιών

Τα παραμύθια γενήθηκαν από τα όνειρα αλλά και τους φόβους των ανθρώπων. Γενήθηκαν από την ανάγκη για επικοινωνία, για συν-ύπαρξη, μεταφέροντας μια ιδέα, μια εικόνα, ένα μήνυμα. Παραμύθια μαγικά, ρεαλιστικά, ευτράπελα, βίαια, ερωτικά... Ίσως ένα καθρέφτισμα της ίδιας της ζωής μέσα από ένα άλλο πρίσμα, άλλοτε συμβολικό κι άλλοτε ξεκάθαρο, άλλοτε διασκεδαστικό κι άλλοτε ψυχαγωγικό.

Αφηγούμαστε παραμύθια προκαλώντας τον ακροατή να «ζωγραφίσει» μόνος του με την φαντασία του τις εικόνες που επιθυμεί, κάτι που είναι ενάντιο στην εποχή μας που -δηλαδή- εξουσιάζει η έτοιμη εικόνα, η «μασημένη τροφή».

«Αρχή του παραμυθιού λοιπόν και καλησπέρα της αφεντιάς σας»

  • Στο πλαίσιο του Wood Water Wild festival, αφήγηση παραμυθιών θα κάνει η ομάδα Παραμυθάδες, το Σάββατο 22 και τη Κυριακή 23 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Πράσινο εργαστήρι

Πράσινο εργαστήρι

Βασικός στόχος των δράσεων που οργανώνει το» «πράσινο εργαστήρι είναι να προσεγγίσουν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο το φυσικό περιβάλλον, μέσα από δράσεις, χειροτεχνίες και οικολογικά εργαστήρια. Σκοπός είναι να γνωρίσουν βασικές αρχές όπως ο σεβασμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η αγάπη για τη φύση, για τα ζώα και τα φυτά. Να γνωρίσουν την πολύτιμη σημασία και προσφορά τους στην προστασία του πλανήτη μας και να τους αντιληφθούν την αξία του εθελοντισμού για την πραγμάτωση των παραπάνω σκοπών.

  • Στο πλαίσιο του Wood Water Wild festival, το «πράσινο εργαστήρι» επιμελείται η ομάδα action team, τη Κυριακή 23 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ζωγραφική προσώπου - Face painting

Ζωγραφική προσώπου - Face painting

Απ΄τα πρώτα χρόνια ο άνθρωπος πριν ακόμη ξεκινήσει να βάφει τα σπήλαια που ζούσε, έβαψε το πρόσωπο και το σώμα του για πολλούς λόγους. Η ζωγραφική προσώπου σε μεγάλους και μικρούς είναι τέχνη κι επιστήμη συγχρόνως. Λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας κι είναι ένας τρόπος έκφρασης με πολλές εφαρμογές. Για τους μικρούς μας φίλους, το face painting είναι απ΄τις πιο αγαπημένες τους δραστηριότητες. Παιδικά προσωπάκια που μεταμορφώνονται σε ήρωες παραμυθιών, νεράιδες, πεταλούδες, ζωάκια, λουλούδια κ.α. Χρησιμοποιούνται ειδικά χρώματα προσώπου, τα οποία είναι αντιαλλεργικά που φεύγουν εύκολα με νερό. Η ζωγραφική προσώπου τονίζει την προσωπικότητα, δίνει αυτοπεποίθηση, χαρά, και ψυχική ικανοποίηση.

  • Στο πλαίσιο του Wood Water Wild festival, face painting θα κάνει η εθελοντική ομάδα του φεστιβάλ, το Σάββατο 22 και τη Κυριακή 23 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Yoga στη φύση

Yoga στη φύση

Ο άνθρωπος γεννήθηκε στη φύση και είναι φτιαγμένος να νιώθει πιο ευχάριστα όταν βρίσκεται εκεί. Στη φύση χρησιμοποιούμε και αναπτύσσουμε τις αισθήσεις μας σε μεγαλύτερο βαθμό. Η μυρωδιά της φύσης, η θέα του ουρανού, τα δέντρα, οι ήχοι του νερού, των πουλιών, το γρασίδι, η αίσθηση του ανέμου στο σώμα μας, όλα είναι εκεί για να μας χαλαρώσουν.

Η δύναμη του περιβάλλοντος είναι παρούσα και μας προσφέρει έμπνευση, μας καλεί να αγκαλιάσουμε σε βάθος την εμπειρία μας, να ευαισθητοποιηθούμε και να εξασκηθούμε χωρίς να νιώθουμε πλέον διαχωρισμένοι από τη φύση. Πολλές στάσεις γιόγκα, όταν εξασκηθούν έξω, μας δίνουν την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην εμπειρία μας.

Παράλληλα γνωρίζουμε πως η φύση επιδρά αγχολυτικά στο σύγχρονο άνθρωπο βοηθώντας στην ψυχική του υγεία. Η γιόγκα επίσης συμβολίζει την ισορροπία ανάμεσα σε σώμα νου και ψυχή, κι αυτή η ισορροπία επιτυγχάνεται μέσα από την εξάσκηση που έχει ως αποτέλεσμα την ενοποίηση του ανθρώπου με τη φύση του.

  • Στο πλαίσιο του Wood Water Wild festival, «γιόγκα στη φύση» θα κάνει η ομάδα Yoga in nature το Σάββατο 22 και τη Κυριακή 23 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Εργαστήρι φυτογνωσίας

Εργαστήρι φυτογνωσίας

Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου 1.100 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη. Είναι μοναδική στην Ευρώπη για τον πλούτο της, αλλά και για την μεγάλη αναλογία ενδημικών σε σχέση με την έκτασή της. Αυτό το γεγονός οφείλεται στην ιδανική γεωγραφική θέσης της Ελλάδας, μεταξύ τριών ηπείρων -Ευρώπη, Ασία, Αφρική- καθώς και στην μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων, τα οποία είναι ικανά να φιλοξενήσουν αυτόν τον αριθμό χλωρίδας. Αντίστοιχα μεγάλη είναι και η ποικιλία σπόρων που υπάρχουν στην ελληνική φύση που χάρις το ιδανικό μεσογειακό κλίμα, αλλά και τη πλούσια παλαιογεωγραφική ιστορία του ελληνικού χώρου, συνετέλεσαν στο να δημιουργηθούν οικότοποι ζωτικής σημασίας με εξαιρετικές δυνατότητες καλλιέργειας τοπικών ποικιλιών.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η μετάδοση γνώσεων μέσω ειδικών, και η άμεση επαφή των επισκεπτών με τα φυτά και τους σπόρους της ελληνικής χλωρίδας, ώστε μέσω της βιωματικής γνώσης να δοθεί το ερέθισμα σε όσους δεν ασχολούνται με την βιολογική και παραδοσιακή καλλιέργεια φυτών, να το κάνουν πράξη.

  • Στο πλαίσιο του Wood Water Wild festival, το εργαστήρι φυτογνωσίας θα κάνει το «μουσείο φυτών» το Σάββατο 22 και τη Κυριακή 23 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Παρουσίαση νερόμυλου

Παρουσίαση νερόμυλου

Ο νερόμυλος είναι η πρώτη μηχανή παραγωγής έργου που κατασκεύασε ο άνθρωπος με τη χρήση φυσικής. Με τη δύναμη που δημιουργεί η πτώση του νερού από ψηλά (νόμος του Μπερνούλι) και με τη βοήθεια του τροχού, εφεύρεση που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία. Η λειτουργία ενός νερόμυλου είναι σχετικά απλή και βασίζεται σε μια σειρά μεταδιδόμενων κινήσεων. Το νερό διοχετεύεται στο νερόμυλο με ορμή και δίνει ώθηση στη φτερωτή. Αυτή καθώς γυρίζει δίνει κίνηση σε ένα άξονα, ο οποίος με την σειρά του γυρνά την μυλόπετρα. Ο εξοπλισμός του νερόμυλου βασίζεται σε τρία μέρη, το πρώτο αφορά την διοχέτευση του νερού στο μύλο, το δεύτερο είναι το κινητικό μέρος και το τρίτο είναι το αλεστικό. Στο φαράγγι της Παλαιάς Καβάλας λειτουργούσαν κατά το παρελθόν 13 υδρόμυλοι. Σήμερα δυστυχώς σώζονται ελάχιστοι από αυτούς και οι περισσότεροι είναι καταστραμμένοι. Το 2008 με πρωτοβουλία των μελών του Συλλόγου Παλαιάς Καβάλας, ξεκίνησε η αναπαλαίωση και συντήρηση ενός εξ αυτών. Διασώθηκε και συντηρήθηκε μέρος του παλιού εξοπλισμού, καθώς επίσης τοποθετήθηκε καινούργιος όπου χρειάστηκε. Σήμερα λειτουργεί πλέον κανονικά, αλλά μόνο στα πλαίσια επιδείξεων ή παρουσιάσεων σε σχολεία, συλλόγους και σε επισκέπτες.

  • Στο πλαίσιο του Wood Water Wild festival, τη παρουσίαση λειτουργίας του νερόμυλου θα κάνει ο Σύλλογος Παλαιάς Καβάλας Σάββατο 22 και τη Κυριακή 23 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Εργαστήρι γευσιγνωσίας

Εργαστήρι γευσιγνωσίας

Η ποικιλία των προϊόντων που προσφέρει η ελληνική φύση, αποτελούν υψηλής ποιότητας θρεπτικά και γευστικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας. Βασισμένη κυρίως στην παράδοση με επιρροές από Ιταλία και Ανατολή, η ελληνική μαγειρική έχει ευρεία χρήση λαχανικών, ελαιόλαδου, δημητριακών, λαχανικών, ζαρζαβατικών, ψαριών, κρασιού, κρέατος, καθώς και άλλων σημαντικών προϊόντων όπως ελιές, τυρί, και γιαούρτι. Τα κύρια χαρακτηριστικά των ελληνικών γλυκών είναι οι ξηροί καρποί και το μέλι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και διάφορα φρούτα κυρίως για τα λεγόμενα γλυκά του κουταλιού. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα βρίσκει κανείς πολλά και διαφορετικά είδη πίτας, τα οποία ποικίλουν ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Μεγάλη είναι η ποικιλία ποτών, όπως το κρασί, το τσίπουρο, η τσικουδιά, σπιτικά παραδοσιακά ποτά κ.α. Τέλος η ελληνική γη πλούσια σε βότανα, μας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία αφεψημάτων.

Το εργαστήρι γευσιγνωσίας μας δίνει τη δυνατότητα να γευτούμε διάφορες γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας, όπως γλυκά, πίτες, ποτά, αφεψήματα κ.α. και να συμμετέχουμε στη παρασκευή ορισμένων από αυτά.

  • Στο πλαίσιο του Wood Water Wild festival, το «εργαστήρι γευσιγνωσίας» θα επιμεληθούν ο Σύλλογος Παλιάς Καβάλας με παραδοσιακές πίτες και το «μουσείο φυτών» με αφεψήματα από βότανα της ελληνικής χλωρίδας, τη Κυριακή 23 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη

Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη

Η Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη είναι μία όμορφη κατασκευή από φυσικά υλικά, δίπλα στον παλιό νερόμυλο του μονοπατιού και είναι απόλυτα εναρμονισμένη αισθητικά με το φυσικό περιβάλλον. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από μόνη της χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιους υπεύθυνου. Παρόμοιες υπαίθριες Ανταλλακτικές βιβλιοθήκες λειτουργούν στο εξωτερικό αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Αποτελούν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της φιλαναγνωσίας και η λειτουργία τους επαφίεται στη συνεισφορά και στο σεβασμό των ατόμων που τις επισκέπτονται. Έχουν ως κύριο στόχο την ανάγνωση των βιβλίων ή και της ανταλλαγής τους. Προσφέρουν δωρεάν ανάγνωση από τα παλιά βιβλία που μπορεί να διαθέσει κάποιος ή τα βιβλία που έχει ήδη διαβάσει και θέλει να τα μοιραστεί με άλλους. Συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της διάδοσης της αγάπης για το βιβλίο. Άρα ο τρόπος χρήσης τους είναι απλός. Αφήνεις ένα βιβλίο και παίρνεις ένα άλλο της αρεσκείας σου χωρίς άλλη συνδρομή ή εγγραφή σε καταλόγους μελών της βιβλιοθήκης.

  • Στο πλαίσιο του Wood water wild festival, την Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη θα παρουσιάσει στους επισκέπτες εκπρόσωπος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Δενδροπερπατήματα

Δενδροπερπατήματα

Το πολύτιμο μυστικό για να αγαπήσουν τα παιδιά τη φύση, να την ανακαλύψουν, να μάθουν να την σέβονται και να τη χαίρονται, δεν είναι άλλο από το παιχνίδι στη φύση. Και συγχρόνως μια ευκαιρία για τους μεγάλους, να γίνουν και πάλι παιδιά, να αφεθούν, να περιπλανηθούν και να μαγευτούν και πάλι από την φύση.

Απλοί κανόνες για να ακολουθήσουμε, απλές ή και σύνθετες δοκιμασίες που άλλοτε χρειάζονται καθαρό μυαλό, άλλοτε συνεργασία, άλλοτε δημιουργία, άλλοτε φαντασία, μα σίγουρα πάντα κέφι για να τις λύσουμε. Είτε ομαδικά είτε ατομικά……. εσύ είσαι έτοιμος να παίξεις μαζί μας;

  • Στο πλαίσιο του Wood water wild festival, τη δράση «δενδροπερπατήματα» θα οργανώσει το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού τη Κυριακή 23 Ιουνίου

Επικοινωνία

 

Πολιτιστικός Σύλλογος
Παλιας Καβάλας

Παλιά Καβάλα
+30 6944 624281
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας "Δημωφέλεια"

Δημωφέλεια
+30 2510 831388
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.