Η Παλιά Καβάλα

Η Παλαιά Καβάλα είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 400μ. στις παρυφές του όρους Σύμβολο, βόρεια της Καβάλας. Ανήκει στο Δήμο Καβάλας, απέχει 15 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη και 8 χιλιόμετρα από την διασταύρωση του στρατιωτικού αεροδρομίου στην εθνική οδό Καβάλας - Δράμας.

Το χωριό της Παλιάς Καβάλας είναι ένας τόπος γνωστός, κυρίως για τα άφθονα και δροσερά νερά του, για τα πανύψηλα πλατάνια, το πολύ καλό κλίμα, αλλά και τις παραδοσιακές ταβέρνες του. Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν την ιδιαίτερη ιστορία του χωριού, στο οποίο οφείλει το όνομα της και η σύγχρονη πόλη της Καβάλας. Κατά την αρχαιότητα υπήρχαν στην περιοχή τα αρχαία Σκάβαλα. Η λέξη προέρχεται από τα πολλά σκάμματα που υπήρχαν εκεί, κυρίως μεταλλεία χρυσού και αργύρου. Αυτά σώζονται έως σήμερα και είναι εύκολο να τα διακρίνει όποιος περιηγηθεί στις πλαγιές γύρω από το χωριό. Θα συναντήσει επίσης σπήλαια, καλντερίμια, παλιές κρήνες και πηγές με γάργαρα νερά.

Από τις πηγές της Παλιάς Καβάλας άλλωστε ξεκινούσε το νερό, όπου μέσα από περίτεχνα αυλάκια  και γέφυρες, έφτανε έως το υδραγωγείο της Καβάλας (τις γνωστές καμάρες). Είναι γνωστός ως "δρόμος του νερού", μια διαδρομή που αξίζει να περπατήσει κανείς.

Ιδιαίτερα γνωστό επίσης είναι  το περιπατητικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Βρίσκεται κατά μήκος του ρέματος που ξεκινά από το χωριό και καλύπτει μια απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πλατανώνα, όπου ο περιπατητής θα μαγευτεί από την άγρια ομορφιά της φύσης,  θα συναντήσει νεροτριβές, παλιούς νερόμυλους κι ένα ψηλό καταρράχτη, μοναδικό για την περιοχή.

Στο περιπατητικό μονοπάτι, βρίσκεται επίσης και ο παραδοσιακός νερόμυλος της Παλιάς Καβάλας. Έχει αναπαλαιωθεί πρόσφατα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και είναι επισκέψιμος για το κοινό. Απέχει μόλις 5 λεπτά από το χωριό και αυτός που θα τον επισπευτεί θα γνωρίσει από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο άλεσης με την υδροκίνητη μυλόπετρα.

Στη πλατεία του χωριού δεσπόζει ένας αιωνόβιος πλάτανος με περίμετρο 9 μέτρων περίπου, που κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ηλικία του. Δίπλα του ακριβώς μια ακούραστη στέρνα, περιμένει τον διαβάτη για να τον δροσίσει με το γάργαρο νερό της. Ο ξένος που θα επισπευτεί το χωριό, ας κάνει μια στάση εκεί για να ξεδιψάσει κι ύστερα, ας κλείσει για λίγο τα μάτια. Θα νιώσει το θρόισμα των φύλλων που λικνίζονται στον αέρα, τη μελωδία από το κελάηδημα των πουλιών και τον ήχο του νερού που ρέει ασταμάτητα. Θα νιώσει την μαγεία της Ελληνικής φύσης.

Επικοινωνία

 

Πολιτιστικός Σύλλογος
Παλιας Καβάλας

Παλιά Καβάλα
+30 6944 624281
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας "Δημωφέλεια"

Δημωφέλεια
+30 2510 831388
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.