Διασωστική Ομάδα Καβάλας

Διασωστική Ομάδα Καβάλας

Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας (Δ.Ο.Κ.) είναι μια εθελοντική μη κερδοσκοπική Μ.Κ.Ο που ιδρύθηκε το 2005 με αριθμό καταχώρησης στο πρωτοδικείο Καβάλας 5/3-3-2005, και εντάχθηκε στο επίσημο
δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 13/2005. Σήμερα έχει στο δυναμικό της περισσότερα από 150 εγγεγραμμένα μέλη. 

Συμμετέχουμε από την ίδρυσή μας στον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.), στο Συντονιστικό Όργανο Περιφέρειας της Καβάλας (Σ.Ο.Π.), καθώς και στο αντίστοιχο όργανο των Δήμων της περιφέρειάς μας (Σ.Τ.Ο.) Καβάλας, Παγγαίου κλπ. 

Πρωταρχικός ρόλος μας Δ.Ο.Κ. είναι η διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας & διάσωσης συνανθρώπων μας που απειλείται η ζωή ή η σωματική τους ακεραιότητα εξαιτίας φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών ή άλλης αιτίας. 

Δευτερεύον μα εξίσου σημαντικός ρόλος μας θεωρούμε ότι είναι η συμμετοχή μας στην διάδοση των αξιών του εθελοντισμού και της οικολογίας στην κοινωνία μας. 

Είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα επέμβασης σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε άψογα (ΓΓΠΠ, ΠΣΕΑ, ΕΚΑΒ, ΠΥ, ΕΜΑΚ, ΕΑ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ, ΥΠΑ) σε όλα τα πεδία και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. 

Στα χρόνια αυτά που πέρασαν από την ίδρυση του συλλόγου μας έχουμε συμμετάσχει σε περισσότερες από 280 οργανωμένες δράσεις οι οποίες αφορούσαν επιχειρήσεις :

  • έρευνας και διάσωσης σε βουνά, θάλασσα, ποτάμια,
  • δασικής πυρόσβεσης, 
  • αντιμετώπισης πλημμυρών,

αλλά και δράσεις όπως

  • ως υποστηρικτική δύναμη για την υγειονομική & διασωστική κάλυψη αθλητικών & ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σωματείων και φορέων της περιφέρειας,
  • ως ομιλητές για την διάδοση του εθελοντισμού σε δημοτικά σχολεία της περιφέρειάς μας
  • δράσεις πρόληψης όπως είναι η πυρασφάλεια σε όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο κάθε χρόνο,
  • ασκήσεις αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης σε συνεργασία με το λιμενικό,
  • δεντροφυτεύσεις και ο καθαρισμοί ακτών, πάρκων & δασών. 

Η δομή της Δ.Ο.Κ. περιλαμβάνει 3 τμήματα έρευνας & διάσωσης: το ορεινό, των φυσικών & τεχνολογικών καταστροφών και του υγρού στοιχείου τα οποία πλαισιώνονται από 3 υποστηρικτικές υπηρεσίες την υγειονομική, ραδιοεπικοινωνιών και μεταφορών. 

Βασικό μας μέλημα αποτελεί η συνεχής εκπαίδευση σε εξειδικευμένες  διασωστικές τεχνικές καθώς και στην παροχή Α’ βοηθειών προκειμένου να είμαστε ασφαλείς και ταυτόχρονα αποτελεσματικοί στο έργο μας. Όλες μας οι εκπαιδεύσεις γίνονται από κρατικούς ή διεθνείς πιστοποιημένους φορείς και ακολουθούν τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα.
Διαθέτουμε τέλος όλο τον απαραίτητο εξειδικευμένο ομαδικό και ατομικό διασωστικό και υγειονομικό εξοπλισμό για κάθε επιχείρηση και σε κάθε πεδίο και φροντίζουμε με συνεχείς ασκήσεις να διατηρούμαστε σε συνεχή ετοιμότητα. 

Τέλος, τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις μας στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού – κτήριο νο.2,  πρώην Παιδόπολη Καβάλας στον Άγιο Λουκά είναι ανοικτά για κάθε ενδιαφερόμενο κάθε Τετάρτη από τις 8μμ. και τα τηλέφωνα επικοινωνίας μας 6983-238762 /3 είναι διαθέσιμα 24/7.